Weekend lockdown blijft onverkort van kracht

Weekend lockdown blijft onverkort van kracht

28-01-2021

Met de lockdown worden alle andere eerder afgekondigde maatregelen ook onverminderd doorgevoerd. De eerste weekend lockdown is van vrijdag 29 januari 19.00 uur tot maandag 1 februari 05.00 uur. Minister Ramadhin doet een beroep op de samenleving om thuis te blijven. Men mag op straat indien men daarvoor ontheffing heeft. Indien iemand in het weekend klachten heeft kan die zich op advies van 178 of de huisarts wel laten testen bij een swabpost of het ziekenhuis.

Het doel van de lockdown is volgens de bewindsman niets anders dan dat het aantal positieven, dat op dag basis momenteel tussen de 55 en 80 ligt, te verlagen naar acceptabelere waarden. Het zou dan moeten gaan om 25 gevallen of minder per dag. Ook wordt beoogd dat het percentage gaat dalen. Suriname zit nu op gemiddeld 20% per dag. Minister Ramadhin spreekt de hoop uit dat dit verder omlaag gaat.

“Als wij ons aan de lockdown, de maatregelen en beoogde doelen committeren, dan weten wij dat er een daling gaat komen. Dat zal moeten blijken na de twee lockdowns”, aldus de bewindsman. Hij herhaalt dat de zorg onder grote druk staat. De regering probeert dan ook alles te doen om zowel de reguliere als COVID-19-zorg staande te houden. Minister Ramadhin: “Er zijn uitdagingen, maar de medewerking van de samenleving is nodig.” “We hopen dat met de maatregelen, een goede handhaving en medewerking wij met ons allen ervoor zorgen dat de situatie dragelijker wordt”, zo voegt de bewindsman eraan toe.

De Energiebedrijven Suriname (NV EBS) en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) hebben via de autoriteiten het beroep op de samenleving gedaan om tijdens de lockdown zuinig om te gaan met water en elektriciteit. De belangrijkste reden hiervoor is dat er technische mankementen zijn en pompen functioneren niet adequaat.