Volksgezondheid benadrukt belang Wereld Diabetes Dag

Volksgezondheid benadrukt belang Wereld Diabetes Dag

11-11-2021

Het thema van Wereld Diabetes Dag 2021-2023 is “Access to Diabetes care” (=”Toegang tot Diabetes zorg”). Mensen met diabetes hebben voortdurende zorg en begeleiding nodig om hun toestand te beheersen en complicaties te voorkomen. Het is tijd om investeringen te verhogen in diabetes zorg. Behalve preventie en zal ervoor gezorgd moeten worden dat iedereen die met diabetes leeft, de nodige zorg krijgt.

 

Diabetes (m.n. Diabetes type-2), is één van de meest voorkomende NCDs (Niet-Overdraagbare Aandoeningen) in de wereld, waaronder ook in Suriname. Ook bij kinderen in Suriname is er sprake van verhoogde bloedglucosewaarden (diabetes). Er is een associatie tussen overgewicht, buikomvang en suikerziekte. De belangrijkste factoren die zorgen voor diabetes zijn ongezonde voeding (overmatig gebruik van suiker, zout en vet), overgewicht, roken, overmatig alcohol gebruik en niet of nauwelijks bewegen. Een belangrijk factor die we vaak over het hoofd zien, is stress. Aangezien het bijna allemaal gedrag risicofactoren zijn en we het zelf in de hand hebben, is diabetes een chronische ziekte die goed onder controle te houden is met de juiste zorg en begeleiding.

Wat moet je doen? (diabetes of niet)

Een gezonde levensstijl op na houden, dat wil zeggen:

  1. Degenen die medicijnen gebruiken, moeten doorgaan conform instructies van de arts.
  2. De juiste voedingskeuzes maken (matig gebruik van zout, suiker en vet, voldoende groente, fruit en water gebruiken).
  3. Zoveel mogelijk bewegen.
  4. Gebruik van alcohol en tabak vermijden.
  5. Regelmatig bloedsuiker meten, want alleen dan pas kan je vroegtijdig opzoek gaan naar hulp en begeleiding.

 

Het ministerie van Volksgezondheid, m.n. afdeling NCD op het BOG, heeft twee diabetes bewustwordingsactiviteiten gepland in verband met WDD. Dit, in samenwerking met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). De activiteiten worden in Nieuw Nickerie gehouden op 11 november en in Paramaribo, op 14 november. Hierbij bieden de Regionale Gezondheidsdienst, Mungra Medisch Centrum Nickerie en Nationaal Nierdialyse Centrum hun ondersteuning. Voor meer informatie over de activiteiten kan men de facebook pagina volgen van bovengenoemde instituten.