Covid-19 situatie nog steeds kritisch

Covid-19 situatie nog steeds kritisch

23-09-2021

Hij deed een oproep aan de samenleving om in thuisisolatie te blijven bij besmetting. Men kan ook bellen op het nummer 178 of uw huisarts raadplegen voor advies. Gajadhar Sukul geeft verder aan dat de kans op besmetting momenteel zeer hoog is. Hij hoopt dat de samenleving bijdraagt om ons hieruit te laten geraken. Hij verwijst naar het feit dat de scholen binnenkort ook de deuren zullen openen, waarbij de kans op besmetting nog groter zal worden. Daarom vraagt hij de samenleving om zich te vaccineren. “U heeft de keuze uit 4 vaccins, waarbij men niet hoeft te betalen. Maak er gebruik van. Ik reken op jullie. Tek a vaccinatie”, klinkt de duidelijke boodschap van de directeur.

Sunita Nannan Panday-Gopisingh, medisch directeur van het ‘s Lands Hospitaal tevens voorzitter Stuurgroep Covid-Communicatie, legt ook de nadruk op de ernstige situatie. “In KKF hebben de mensen behoefte aan zuurstof en er zijn geen ziekenhuisbedden. We gaan moeten leren om een veilige leefstijl op na te houden. We moeten bepaalde maatregelen treffen, om ons zelf veilig te stellen”, zegt Gopisingh. Door gezond te eten, te bewegen, de MoHanA regels op na te houden en ook grote groepen mensen te vermijden, zodat het virus geen kans krijgt zich te verspreiden. De medisch directeur heeft met behulp van grafieken en tabellen meer inzicht verschaft over medisch-technische data en feitelijkheden. Vanaf februari tot en met september 2021 zijn 33,80 procent van alle Surinamers boven 12 jaar volledig gevaccineerd. Tot nu toe heeft 45,75% van de bevolking boven 12 jaar tenminste 1 prik gekregen. Dat komt neer op ruim 220.000 mensen. “Het grootste deel van de mensen die opgenomen moeten worden betreft niet gevaccineerden. De vaccinatie loopt veel te traag”, zegt Gopisingh. Uit de tabellen schiet het district Nickerie met schouder en kop boven met 50 procent gevaccineerden gevolgd door Commewijne en Saramacca die het ook goed doen. Gopisingh is ervan overtuigd dat met goede informatie de andere districten ook zullen volgen. Ze benadrukt dat met preventie en behandeling er verandering kan komen in de situatie. Het aantal doden tot en 22 september komt op 825.

Inderjeet Jaglal, Operations Manager van het Mungra Medisch Centrum, geeft toe dat Nickerie uitschiet met 50 procent gevaccineerden, maar hij onderkent ook dat het in de rurale gebieden teleurstellend is. Wat nog pijnlijker is dat de basja’s en kapiteins zich ook niet laten vaccineren. De situatie in het ziekenhuis is momenteel heel erg. “We zijn haast vol wat patiënten betreft. Het ziekenhuis zit dagelijks met de uitdaging voor zuurstof, welke uit Paramaribo moet komen. Vandaag de dag gebruiken we 30 cilinders per dag en we hebben geen lokale leverancier”, zegt Jaglal. Hij geeft verder aan dat ook het personeel van het Ziekenhuis is getroffen. Negentien zorgverleners zijn uitgevallen, waardoor er een grote druk op de zorg is gekomen. Daarom heeft het ziekenhuis zich tijdelijk teruggetrokken uit de vaccinatiecampagne.

Aloysius Koendjbiharie, hoofd RGD Poli Wonoredjo in Moengo, geeft aan dat volgende week gestart zal worden met sneltesten op verschillende plaatsen. Alle districten beschikken over een RGD-faciliteit, behalve Brokopondo en Sipaliwini. Hij is van plan meer bekendheid te geven aan deze klinieken. De tijden zullen ook verruimd worden, zodat het toegankelijker wordt voor de samenleving om zich te laten inenten. Marowijne heeft een lage dekking. “Wij hebben een project ingediend bij het Ministerie van Volksgezondheid om te gaan kijken hoe wij de mensen die moeilijk bereikbaar zijn, kunnen helpen”, aldus Koendjbiharie.