Bijkans 360 duizend Covid-19 prikjes toegediend in Suriname

Bijkans 360 duizend Covid-19 prikjes toegediend in Suriname

09-09-2021

Drs. Lycke Woittiez, internist en infectioloog, zei dat sinds februari er slechts 2200 meldingen van bijwerkingen zijn gedaan. Uit de AEFI-monitoring, dat alle ongewenste gebeurtenissen na vaccinatie in kaart brengt, is komen vast te staan dat er enkele gevallen zijn geweest van mensen die flauwgevallen zijn na de vaccinatie, hoofdpijn en koorts kregen en of opgenomen moesten worden in het ziekenhuis na twee weken vaccinatie. Al deze gevallen zijn volledig hersteld.

Van alle Covid-19-overlijdensgevallen, is er maar 1 geval dat gerelateerd wordt aan de vaccinatie, vanwege een zeldzame combinatie van lage bloedplaatjes en stollingen. Dit geval noemt drs. Woittiez zeldzaam.

De directeur van Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul riep de samenleving op om de maatregelen op te volgen en zich te laten vaccineren. Het ministerie is bezig met het evalueren en herstructureren van de communicatie naar de samenleving toe. Directeur Sukul zegt dat er met de ziekenhuizen wordt gekeken hoe de huidige capaciteit vergroot kan worden om de zorg te blijven garanderen. “We doen ons uiterste best, en duidelijk is dat u ook uw best moet doen, omdat u als samenleving een belangrijke rol kan vervullen om de druk op de zorg te verminderen”, voegde de directeur eraan toe.