Wanica Ziekenhuis bewijs van hechtere relatie Suriname-China

Wanica Ziekenhuis bewijs van hechtere relatie Suriname-China

11-02-2020

Volgens de vicepresident zijn China en Suriname door het ziekenhuis, als geschenk van het Aziatische land aan Suriname, dichterbij elkaar gekomen. Het RSW is tot nu toe het grootste project dat is uitgevoerd sinds het begin van de relatie tussen de twee landen. De vicepresident sprak van een versterkt en hechter strategisch partnerschap en het resultaat van samenwerken. Vicepresident Adhin gaf te kennen dat toen president Desiré Bouterse hem in 2013 vroeg om minister van Onderwijs te worden, het staatshoofd ook meteen benadrukte dat onderwijs en volksgezondheid de pijlers van de toekomst zijn. Bij deze memoreerde hij dan ook de woorden van de president, namelijk dat de toekomst zal zijn wat wij ervan zullen maken.
Volgens Adhin heeft de Chinese regering met dit geschenk het hart van Suriname geraakt. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid sprak op zijn beurt van een parel die aan Suriname is geschonken. Hij bracht het ziekenhuis in Wanica in lijn met het decentralisatiebeleid van de regering. Hiermee heeft de regering opnieuw een van haar doelen bereikt.

Ambassadeur Liu Quan benadrukte dat er twee partijen hebben samengewerkt om het bouwproject tot een succes te maken. Het RSW is volgens hem een van moderne standaarden en een geschenk van China aan Suriname. De diplomaat noemde de relatie tussen China en Suriname uitstekend. Hij bracht in herinnering het staatsbezoek van president Bouterse in november 2019 aan China, dat een succes is geweest. Dit bezoek en de bouw van het ziekenhuis zijn het bewijs dat de relatie tussen de twee landen naar een van strategisch partnerschap gaan.
Met de overdracht is het RSW officieel in handen van het ministerie van Volksgezondheid. Het hospitaal dat hiermee zijn eerste fase ingaat, moet in april volledig operationeel zijn. Met de technische oplevering zijn voorlopig de Spoedeisende Hulp, Huisartsenpost en de Apotheek beschikbaar. Van tweedelijnszorg zal het Regionaal Ziekenhuis Wanica uiteindelijk moeten uitgroeien naar één van derdelijnszorg.