Tussentijdse evaluatie COVID-19 situatie toont wederom dalende trend besmettingen

Tussentijdse evaluatie COVID-19 situatie toont wederom dalende trend besmettingen

20-09-2020

Deze ontwikkeling typeert de minister als positief omdat in de medische zorg er ruimte en minder druk ontstaat. In de isolatiefaciliteiten werd vorige week nog een bezetting van 33% genoteerd. Deze week is het aantal gedaald naar 21%. In de ziekenhuizen waar er een bezetting was van 62% is dat nu afgenomen naar 28%. Op de Intensive Care Unit is het aantal personen dat aldaar verpleegd wordt gedaald van 43% naar 27%. Het aantal sterfgevallen per week neemt ook af. Minister Ramadhin betreurt het dat mensen het leven hebben gelaten en condoleerde namens de regering de families met het verliezen van hun dierbare.

Namens president Chandrikapersad Santokhi complimenteerde de minister de samenleving voor haar inzet en bijdrage in de strijd tegen het COVID 19 virus. Samen met de inspanningen van de regering is het aantal besmettingen al enkele weken aan het afnemen. Het besef onder de burgers neemt steeds toe om de gezondheidsmaatregelen in acht te nemen, merkte minister Ramadhin op. Dit geeft nog geen reden om in een hoerastemming te zijn, laat de minister optekenen aangezien COVID-19 nog in ons midden is. Veel hangt af van ons gedrag. De bewindsman merkte ook op, dat er goede coöperatie is vanuit onder meer het bedrijfsleven als het gaat om het uitvoeren van de protocollen. Waar nodig is vanuit de overheid de nodige ondersteuning gegeven.

Heel veel sectoren hebben eerder een wezenlijke bijdrage geleverd aan het samenstellen van protocollen. De afgelopen week zijn nog eens zes protocollen goedgekeurd. De BOG website waar alles over COVID-19 te vinden, wordt ook goed bezocht zei de bewindsman. De burgers worden opgeroepen zich te laten testen indien ze zich niet goed voelen. De maatregelen die getroffen worden zijn er niet om de samenleving te duperen maar om op een verantwoorde manier over te gaan naar normalisatie.

De besluiten zoals eerder door president Santokhi zijn aangekondigd blijven van kracht. Op zaterdag 26 september komt de regering weer bijeen met de actoren voor de volgende evaluatie. Daags daarna zal het staatshoofd zich wederom richten tot het Surinaamse volk.  De minister benadrukte ten overvloede dat de samenleving de maatregelen in acht moet blijven nemen te weten: het opzetten van een mond- en neusbedekking, 1,5 meter afstand en handhygiëne. Bewustwording in deze fase is van groot belang. Minister Ramadhin is ook blij dat de MoHanA (Mondkapje op, Handen reinigen, Afstand houden) Challenge goed is aangeslagen. Dit stimuleert velen om de maatregelen na te leven.