Suriname zal als land de epidemie moeten doorstaan

Suriname zal als land de epidemie moeten doorstaan

21-05-2020

Daarnaast moeten wij als land proberen vooral onze risicogroepen zoveel als mogelijk te beschermen. Het gaat voornamelijk om de senioren burgers en personen met niet gecontroleerde of gecompliceerde chronische ziekten. Voor wat deze laatste groep betreft is er volgens directeur Jessurun een hoog percentage in Suriname. “We leven als Surinamers niet erg gezond”, zegt ze. Extra voorzichtigheid is dan ook geboden.
Voor de gezondheidssector is het belangrijk dat het aantal COVID-19 gevallen niet de limiet overschrijdt welke wij als land aankunnen. Die limiet is wanneer mensen thuis gelaten moeten worden, er geen isolatie in ziekenhuizen meer mogelijk is en quarantaineplekken vol zijn. Volgens de directeur stuit de limiet al heel gauw op tussen de 30-50 ICU-bedden. Op dit moment is er genoeg personeel voor 30 bedden. Met de inzet van verpleegkundigen en specialisten van andere ziekenhuis kan die limiet gebracht worden naar maximaal 60 bedden.
De directeur waarschuwt dat wij als land geen nul gevallen zullen hebben. “Je gaat die epidemie moeten doorlopen, we gaan ermee moeten doorgaan totdat we in een fase komen waarbij we ermee gaan moeten leven zoals we leven met dengue enz.” De functionaris wijst erop dat andere landen aan groepsimmuniteit hebben gedaan, waarbij meerdere doden zijn gevallen. Zij roept de samenleving op de gezondheidsmaatregelen in acht te nemen en zo de keten van transmissie te doorbreken.