Plannen repatriatievluchten vereist goede afweging

Plannen repatriatievluchten vereist goede afweging

23-04-2020

Volgens hem wordt die afweging continu door de diverse actoren besproken. Hij geeft onder meer aan dat wordt er wordt afgewogen hoeveel mensen op zo’n vlucht terugkeren, omdat het aantal quarantaineplekken daarop afgestemd moet zijn. Deze plekken moeten onder meer door de volksgezondheidsinstanties gekeurd worden. Kolonel Slijngard zegt dat er momenteel voldoende quarantaineplekken beschikbaar zijn, eraan toevoegend dat er ook repatriatievluchten uit de regio moeten worden uitgevoerd. Tezijnertijd zal hierover bericht worden.
De organisatie belast met het terughalen en de opvang van gestrande ingezetenen, laat niets aan het toeval over. Volgens de NCCR-coördinator worden de geldende maatregelen hoog gehouden. Hij praat van een goede track record wanneer het gaat om physical distancing – voorheen social distancing – tussen de mensen en die moet hoog worden gehouden. Verder zijn er ook voorzorgsmaatregelen getroffen: de repatrianten zijn allemaal met een mondkapje op gearriveerd, terwijl ook de desbetreffende diensten op de Johan Adolf Pengelluchthaven beschermende attributen hadden. “We willen niets aan het toeval overlaten dat de ziekte wordt overgebracht,” stelt kolonel Slijngard. “Wanneer wij als Surinamers ons kunnen houden aan deze regels dan denk ik dat wij de ziekte in elk geval goed kunnen beheersen en de situatie zo kunnen houden,” zegt hij verder.
De 232 repatrianten zijn voor 14 dagen in quarantaine geplaatst op een door de overheid aangewezen locatie. In totaal zitten momenteel 280 mensen uitsluitend in overheidsquarantaine. Op de diverse locaties zijn er 1×24 uur medici aanwezig en de arts gaat in principe elke dag langs zodat iemand die verschijnselen vertoont direct getest kan worden.