PCS herdenkt ‘Internationale Dag van de Verpleging’

PCS herdenkt ‘Internationale Dag van de Verpleging’

12-05-2020

Het Psychiatrisch Centrum Suriname heeft vanwege de COVID-19 maatregelen en de algehele situatie in het land deze dag op een rustige wijze herdacht. Op zich zou het juist een opmerkelijke viering moeten zijn, vanwege het feit dat dit jaar door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is uitgeroepen tot het jaar van de verpleging en PCS haar 125 jarig bestaan herdenkt.
De ochtend werd aangevangen met de traditionele Processieloop van de verpleging en een vlaggenceremonie. “Verdraagzaamheid, geduld en tact zijn” zijn volgens de wnd. Verpleegkundig Directeur, Mahilia Brewster, belangrijke eigenschappen die horen bij het verplegend beroep, en met name in de psychiatrische zorgverlening. Brewster vroeg om 1 minuut stilte in acht te nemen voor gezondheidswerkers die als gevolg van het coronavirus zijn komen te overlijden.
Rudi Dwarkasing, wnd. Medisch Directeur van het PCS, legde de nadruk op het thema van Dag van de Verpleging, ‘Nursing the World to Health’ waarbij verplegenden in dit huidig COVID-19 tijdperk een belangrijke rol te vervullen hebben in het verlenen van zorg aan patiënten.
Algemeen Directeur, drs. Raj Jadnanansing, bestempelde de huidige COVID-19 situatie als een hele speciale ervaring voor de verpleging waarbij de inzet van eenieder heeft kunnen resulteren in het weerhouden van het COVID-19 virus binnen PCS. Namens de directie sprak Jadnanansing zijn waardering uit voor de inzet van het verpleegkorps vooral in het kader van COVID-19.
Ook PCS kwam in aanmerking voor een donatie van de First Lady op vrijdag 08 mei 2020, dit in het kader van Moederdag, die wereldwijd werd herdacht op zondag 10 mei 2020. De goederen zijn middels een lotingsysteem uitgereikt aan het verplegend personeel. De herdenking ‘Internationale Dag van de Verpleging’ werd afgesloten met een ontbijt en presentje voor het verplegend personeel.