PAHO-directeur roept op tot “uiterste voorzichtigheid” bij overgang flexibele maatregelen

PAHO-directeur roept op tot “uiterste voorzichtigheid” bij overgang flexibele maatregelen

15-04-2020

“Sociale afstand moet gepaard gaan met uitgebreide sociale ondersteuningsmaatregelen om ervoor te zorgen, dat de meest kwetsbaren kunnen voldoen zonder ernstig risico voor hun levensonderhoud,” zei dokter Etienne vandaag tijdens een wekelijkse media-briefing.
De PAHO-directeur waarschuwde ook dat “COVID-19 in de regio, met name in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, nog met volle kracht moet toeslaan en we verwachten dat het de komende weken zal toenemen. De toename van ziekenhuisopnames en sterfgevallen die we in sommige landen zien, laat zien hoe snel de situatie in andere landen kan veranderen. ”
Op 13 april waren er 644.986 bevestigde gevallen van COVID-19 in de Amerikas en 25.551 doden. De directeur van PAHO merkte op dat er vanuit een groeiend aantal landen in Noord-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied melding wordt gemaakt van overdracht door de gemeenschap.
De beste gok om de transmissie te verminderen
Maatregelen voor sociale afstand “blijven onze beste keus om de overdracht te verminderen en de verspreiding van het virus in onze gemeenschappen te vertragen”, zei dokter Etienne. PAHO heeft vandaag aanbevelingen over dit onderwerp gedaan om de verspreiding van COVID-19 te vertragen.
Veel landen in de regio hebben gemeenschaps-brede maatregelen voor sociale afstand genomen, die ervoor zorgen dat gezondheidsdiensten binnen hun capaciteit kunnen werken – dit is bemoedigend, maar het moet gedurende een bepaalde periode worden gehandhaafd om effectief te zijn, merkte ze op.
“Na een periode van sociale distantiëring moet elke poging om over te schakelen naar meer flexibele maatregelen met uiterste voorzichtigheid worden genomen. Dergelijke beslissingen moeten altijd worden onderbouwd door patronen van ziektetransmissie, COVID-19-testen en contact opsporende capaciteit, de beschikbaarheid van bedden in ziekenhuizen en andere objectieve criteria,” waarschuwde ze.
Dokter Etienne zei dat sociale ondersteunende maatregelen “een adequate nationale en lokale logistieke capaciteit zullen vereisen om de levering van medicijnen, tests, voedsel en andere benodigdheden voor onze bevolking te garanderen.”
Dringende noodzaak testen te versnellen en capaciteit van intensive care uit te breiden
“We weten dat het plaatje niet compleet is. Het is noodzakelijk dat landen het testen versnellen en uitbreiden voor een nauwkeuriger begrip van de pandemie in de Amerikas,” zei dokter Etienne. “We moeten met spoed handelen om onszelf, onze families en onze gemeenschappen te beschermen, voordat de storm de meeste landen treft.”
Op korte termijn is een van de belangrijkste behoeften, het uitbreiden van de capaciteit van intensive care-afdelingen in de regio. PAHO deelt expertise over levering en management van intensive care met landen, met behulp van lessen die zijn geleerd uit China, Spanje en anderen. “Op de lange termijn moeten we nu plannen om te garanderen, dat medicijnen en vaccins die worden ontwikkeld voor iedereen in onze regio toegankelijk zijn, vooral in de meest kwetsbare gemeenschappen,” merkte ze op.
“Het uitvoeren van maatregelen die nodig zijn om COVID-19 te stoppen kan storend zijn, maar als u dat niet doet loopt u het risico deze crisis te verlengen. Het te vroeg onderbreken van de aanbevolen sociale afstand zou het tegenovergestelde effect kunnen hebben en zou kunnen leiden tot een tweede golf van COVID-19-gevallen, waardoor het leed en de sociaaleconomische onzekerheid op lange termijn in de regio van de Amerikas zouden toenemen,” zei ze.
“Alleen door interventies te implementeren die nodig zijn voor elke setting – geleid door wetenschap en solidariteit – kunnen we de verspreiding van COVID-19 in onze regio vertragen en uiteindelijk verbreken. En dan kunnen we samen, binnen en tussen onze landen, veilig weer op de been komen,” concludeerde de directeur van PAHO.