OPROEP: Naleving voorwaarde thuisquarantaine

OPROEP: Naleving voorwaarde thuisquarantaine

22-03-2020

Karen Lewis-Bell, vertegenwoordiger van PAHO/WHO in Suriname, heeft tijdens deze persconferentie, bevestigd dat Cuba een laagrisicogebied van COVID-19 is. Zo ook wordt CuraƧao gerekend tot een laagrisicogebied. Suriname heeft voor reizigers uit laagrisicogebieden een 14 dagen thuisquarantaine ingesteld. Laagrisicogebieden zijn gebieden waar slechts sprake is van import of importgerelateerde transmissies van het virus.
Landen waar er ongecontroleerde transmissies zijn, zoals Nederland en de Verenigde Staten, worden gerekend tot hoogrisicogebieden. Voor deze groep zal een striktere quarantainemaatregel gelden. Voor vertrek van alle repatriatievluchten zal de status van COVID-19 van dat land worden gecontroleerd, omdat de status elk moment kan veranderen.
Het Nationaal COVID-19 Managementteam is drukdoende bezig om de gestrande Surinamers terug te halen. Momenteel wordt informatie ingewonnen van de gerepatrieerden over hun gezondheidstoestand en verblijfplaats voor thuisquarantaine in Suriname. Met deze informatie kunnen de autoriteiten vlottere beslissingen nemen met betrekking tot de (soort)quarantaine voor de gerepatrieerden.