Directeur Volksgezondheid roept samenleving op tot kalmte

Directeur Volksgezondheid roept samenleving op tot kalmte

25-03-2020

Twee van de positief besmette gevallen zijn niet meer op de intensive care unit en worden overgebracht naar een andere unit waar zij kunnen bijkomen. Op basis van de geldende protocollen zullen deze mensen gevolgd worden. Zodra zij twee negatieve testen hebben aan kunnen tonen, zijn zij vrij verklaard. “Dat stemt in elk geval goed,”, aldus directeur Jessurun.
Zij benadrukte dat de bij herhaling aangegeven voorzorgsmaatregelen, handhygiëne, social distancing en geen samenscholing nog steeds van kracht zijn. Directeur Jessurun roept de samenleving op zich zelf in thuisquarantaine te plaatsen wanneer blijkt dat men in contact is gekomen met een besmette persoon. “Doe dit nog voordat de autoriteiten contact met u hebben opgenomen”. Afstand houden, handen met zeep wassen, bij ziek zijn thuis blijven zijn de voornaamste regels die de directeur ook vandaag doorspeelde.
Gebleken is volgens haar dat het virus nog in de lucht kan zijn, maar om iemand te kunnen besmetten moeten het nog druppels zijn. Tot nu toe is bewezen dat als het virus in de lucht hangt het niet wil zeggen dat het iemand kan besmetten. Anders is het wanneer de besmette persoon in de handen hoest of niest en daarna een materiaal aanraakt en dus de druppels daarop overbrengt.
Zowel directeur Jessurun als vice-president Adhin gaf aan dat de vastgestelde social distancing nu twee meter betreft, waar dat voorheen anderhalve meter was. De VP riep de samenleving ook op waakzaam te zijn en samen de strijd aan te gaan. Directeur Jessurn wijst erop dat de concepten die gelden voor het COVID-19 coronavirus van dag tot dag worden aangepast. Ook betrouwbare websites zoals Carva, John Hopkins en die van de PAHO passen steeds aan. Dit komt ook doordat COVID-19 nieuw is en het gedrag van dit virus in de wereld steeds veranderd. Jessurun benadrukt ook dat de WHO vanaf dinsdag 24 maart heeft gesteld dat er geen laag of hoof risico landen meer bestaan. Elk land is een hoog risicogebied. “We hebben te maken met een pandemie,” benadrukt de Volksgezondheidsdirecteur.