Directeur PAHO vraagt gezamenlijke aanpak noodsituaties COVID-19

Directeur PAHO vraagt gezamenlijke aanpak noodsituaties COVID-19

13-05-2020

“De pandemie heeft ons gedwongen om drie noodsituaties tegelijk aan te pakken: gezondheids-, sociale en economische noodsituaties. Om succesvol te zijn, hebben we een gezamenlijke aanpak nodig ”, aldus dokter Etienne. “Landen moeten hun economieën ondersteunen terwijl ze sterke sociale beschermingsnetwerken opbouwen en op feiten gebaseerde maatregelen voor de volksgezondheid omarmen die essentieel zijn om levens te redden.”
De directeur van PAHO benadrukte de snelle uitbreiding van COVID-19. “Het kostte onze regio drie maanden om 1 miljoen gevallen te bereiken, maar minder dan drie weken om dat aantal bijna te verdubbelen”, zei ze. Er zijn meer dan 1,74 miljoen gevallen van COVID-19 gemeld in de Amerika’s, met meer dan 104.000 doden.
Het is dringend noodzakelijk de pandemie onder controle te houden, aangezien er de afgelopen week een relatieve toename van 18% in gevallen en een relatieve toename van 23% van de sterfgevallen was, in vergelijking met de week ervoor. Tussen 4 en 11 mei werden in Zuid-Amerika meer dan 96.000 extra gevallen gemeld, waaronder 5.552 doden. Dat betekent een relatieve toename van 45% in gevallen en een relatieve toename van 51% in sterfgevallen, in vergelijking met de vorige week.
In Zuid-Amerika raken gezondheidssystemen in grote stedelijke centra zoals Lima en Rio de Janeiro snel overweldigd. De impact van COVID-19 op grote steden in het Amazonebekken strekt zich ook uit tot “kleinere steden en afgelegen gemeenschappen, inclusief inheemse gebieden, waar toegang tot gezondheidszorg een uitdaging vormt”, haalde ze aan.
PAHO blijft de respons tussen landen coördineren, “maar we roepen de nationale en lokale gezondheidsautoriteiten op om nog nauwer samen te werken om de verspreiding van het virus in te dammen en de capaciteit van het gezondheidssysteem te ondersteunen”, vertelde ze vandaag tijdens de persconferentie.
Economie en volksgezondheid
Erop wijzend dat de stijging van de werkloosheid miljoenen gezinnen in armoede heeft geduwd: “Hoewel we ons in deze gevaarlijke fase van de pandemie bevinden, zijn er financiële middelen nodig om mensen te helpen omgaan met de economische gevolgen van thuis blijven of zonder werk zitten. Dit is essentieel om het virus onder controle te houden en de duur van deze crisis in elk land te verkorten, ”zei de PAHO-directeur.
“Staatshoofden en ministers van Volksgezondheid en Financiën staan ​​allemaal voor hetzelfde dilemma: hoe ze hun mensen en tegelijkertijd het levensonderhoud van gezinnen en gemeenschappen kunnen beschermen. Het is een moeilijke balans om te vinden, maar niet onmogelijk”, stelt ze.
Dokter Etienne kondigde aan, dat de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC) en PAHO zullen samenwerken om een ​​nieuw model te vormen, waarin veerkrachtige gezondheidssystemen en universele gezondheidszorg worden beschouwd als de sleutel tot economische groei en sociale bescherming.
“Alleen wanneer landen gecontroleerde transmissie hebben, zullen ze in staat zijn om een ​​goed geplande, voorzichtige overgangsperiode te implementeren,”. PAHO werkt nauw samen met het IMF, de IDB, de Wereldbank en anderen om de economische respons op de pandemie te helpen coördineren, merkte ze op.
“COVID-19 herinnert ons eraan, dat wanneer we investeren in gezondheidsstelsels, we onze mensen beschermen en onze economieën sterk houden. Wanneer we iedereen toegang tot gezondheidsdiensten garanderen, verminderen we de ongelijkheid en bouwen we een veerkrachtigere samenlevingen op, ”voegde ze eraan toe.