COVID-19 SURINAME SITUATIERAPPORT (1)

COVID-19 SURINAME SITUATIERAPPORT (1)

19-08-2020

Sterfte
Per 18 augustus is de teller van het aantal overledenen gestegen naar 54. In augustus zijn er al tweemaal zoveel mensen overleden aan COVID-19 dan in de maanden juni en juli. Meer dan een kwart van de overledenen was ouder dan 80 jaar, terwijl van bijna 40% de leeftijd ligt tussen de 60 en 79 jaar. Ongeveer 30% is jonger dan 60 jaar (zie figuur).
Cijfers uit de rest van de wereld laten zien dat mensen met co-morbiditeit (onderliggend lijden) een hoger risico lopen op een ernstiger verloop van COVID-19, met soms een fatale afloop. Ook in Suriname blijkt dat zo te zijn. De meest voorkomende aandoeningen bij mensen die zijn overleden aan COVID-19 zijn diabetes mellitus (suikerziekte) en hypertensie (hoge bloeddruk). Een kleinere groep mensen had ook obesitas (overgewicht) en een nieraandoening.

Het Outbreak Management Team (OMT)
Deze week zullen er wederom enkele COVID-19 preventieprotocollen worden goedgekeurd en die op korte termijn geïmplementeerd kunnen worden. Het betreft protocollen voor:
Apotheken
Huisartsen
Fysiotherapeuten
Boekingskantoren
Recreatieoorden
Overheidsinstanties
Er wordt verder intensief gewerkt aan het uitbreiden van de COVID-19 communicatie en gezondheidsvoorlichting naar de gemeenschap met de hulp van de regionale en lokale gezagsdragers zoals het traditioneel gezag van de inheemse dorpen in de gebieden Para, Marowijne, Kabalebo en Saramacca/Wayambo. Ook de organisaties OSIP (Para) en KLIM (Marowijne) zijn betrokken.
COVID-19 testlocaties
Per 18 aug zijn de volgende testlocaties beschikbaar, waar men naar toe kan gaan wanneer men COVID-19 klachten vertoont.
Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) swab unit: Open dagelijks van 08.00 – 20.00u Voor personen met klachten verwezen door de huisarts/specialist Alleen op afspraak (de afspraak wordt gemaakt door de arts)
Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) drive-thru swab unit: Open op maandag, woendag en vrijdag van 10.00 – 14.00u Drive-thru, geen afspraak noodzakelijk.
Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) drive-thru swab unit: Open op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 – 14.00u Drive-thru/walk-in, geen afspraak noodzakelijk.
Tropical Clinic (hoek Basitostraat/Commisaris Robles weg): Open op maandag t/m vrijdag 08.00 – 14.00u Walk-in, geen afspraak noodzakelijk
Regionale Gezondheidsdienst (RGD):
a. Gezondheidscentrum Geyersvlijt
b. Gezondheidscentrum Limesgracht
c. Gezondheidscentrum Onverwacht
d. Gezondheidscentrum Meerzorg
e. Gezondheidscentrum Latour
Alle gezondheidscentra testen dagelijks van 08.00 uur-14.00 uur en 15.00 uur-18.00 uur. Op afspraak via 178. Per 19 augustus zullen deze centra ook zonder afspraak werken.