Voorzorgsmaatregelen tegen Aedes Aegypti of de welbekende Dengue muskiet

Voorzorgsmaatregelen tegen Aedes Aegypti of de welbekende Dengue muskiet

01-08-2019

Ondanks het Bureau Openbare Gezondheidsdienst (BOG) bespuitingen volgens protocol na inspectie uitvoert, moeten wij als altijd ervoor zorgen dat de muskiet niet de kans krijgt om vrij te kunnen broeden. Vandaar dat het BOG de samenleving adviseert ook mee te helpen bij het bestrijden van muskieten broedplaatsen, door rommel op te ruimen en schoon te maken. Controleer dagelijks tenminste 5 minuten rondom en in uw huis op de aanwezigheid van broedplaatsen van muskieten.
De Aedes muskiet broedt in schoon water en voornamelijk overdag. Ruim dus elke broedplaatsen op waarin schoon helder water zich kan verzamelen;
Let op dat grofvuil dat niet kan worden afgevoerd onder een dak wordt geplaatst of afgedekt, ter voorkoming van wateropvang;
Zwangere vrouwen moeten vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap zich overdag extra beschermen tegen muskietensteken.
De transmissie van Dengue, Chikungunya en/of Zika virus, vindt plaats wanneer een Aedes Aegypti muskiet een met het Dengue, Zika of Chikungunya virus geïnfecteerde persoon steekt, waarna deze muskiet drager wordt van het virus. Wanneer deze muskiet daarna een gezond persoon steekt, wordt de gestoken persoon geïnfecteerd.
De symptomen van Zika kunnen zijn: plotselinge hoge koorts, zware hoofdpijn vooral in het voorhoofd, pijn achter de ogen vooral als de ogen bewegen, pijn in spieren en gewrichten, uitslag op borst en ledematen, misselijkheid en braken.
Indien u ziekteverschijnselen heeft:
Gebruik muskietenwerende middelen en slaap het liefst onder een klamboe;
Indien u last heeft van deze klachten en het vermoeden bestaat dat u geïnfecteerd bent met het Dengue Chikungunya of Zika-virus, wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts en verdere instructies stipt op te volgen.
Bescherm uzelf en voorkom Dengue, Chikungunya en Zika; Krin ju dyari, tap’ yu bari!