Terugroepactie alle vormen van Ranitidine

Terugroepactie alle vormen van Ranitidine

05-10-2019

Totdat er meer duidelijkheid is, neemt het ministerie van Volksgezondheid derhalve het besluit om dit medicament niet meer te laten verstrekken aan patiƫnten c.q. uit de schappen te halen, terug te roepen of terug te brengen. Zorgverleners alsook de gebruikers van dit product worden gevraagd zoveel als mogelijk hiermee rekening te houden.
Voorgestelde mogelijke tussentijdse oplossing is om andere maagzuurremmers, bijvoorbeeld cimetidine of omeprazol in plaats van ranitidine voor te schrijven.
Ranitidine vermindert de aanmaak van zuur in de maag en wordt vooral gebruikt bij maagklachten (zoals brandend maagzuur), maagzweren en darmzweren. Ranitidine wordt ook gebruikt om de maag te beschermen tegen de schadelijke invloed van bepaalde medicijnen. Ranitidine wordt ook verhandeld onder de namen zantac en ranitidinum. Het wordt doorgaans op recept voorgeschreven, maar is ook te vinden in diverse drugsstores via handverkoop. Het terughalen geldt voor diverse vormen van het middel.
Nadere berichtgeving volgt alsook overleg met de stakeholders, te weten: het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme, de Vereniging van Medici in Suriname, de Vereniging van Apothekers, de Farmaceutische Inspectie van het ministerie van Volksgezondheid, de Registratiecommissie voor Geneesmiddelen in Suriname en importeurs van medicijnen.
Hieronder de link met betrekking tot het medicament Ranitidine:
https://docs.google.com/document/d/1z3T6EtNFWR6YUKJ4Wv0rVFEFDLdH-OBIgYNhvQvUUcM/edit?usp=sharing