Overhandiging boek SamenZwanger

Overhandiging boek SamenZwanger

22-05-2019

De projectmanager van Perisur (Perinatale Interventies Suriname) Ashna Hindori, heeft het boek SamenZwanger, bestemd voor zwangere vrouwen overhandigd aan de minister van Volksgezondheid.  SamenZwanger is een programma van Perisur dat op een interactieve wijze samen met andere zwangere vrouwen in groepsverband prenatale zorg aanbiedt en ondersteunt. Het programma combineert de medische controle en alle informatie rondom de zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd. De overhandiging vond plaats op 21 mei 2019.

“Tijdens de zwangerschapsbegeleiding krijgen de vrouwen een zwangerschapsboek met nuttige informatie maar dat was een Nederlandse versie. Met fondsen van de Rotary Club Paramaribo Residence, de Rotary Club Leiden en de Rotary Foundation is er een Surinaamse versie ontwikkeld aangepast aan de Surinaamse situatie”, zegt Ashna Hindori.

Volgens de projectmanager hebben 1 op de 5 vrouwen uit de statistieken van 2010 -2012 een ongunstige geboorte uitkomst. De factoren die tot ongunstige geboorte leiden zijn vaak al vroeg in de zwangerschap aanwezig. Deze kunnen door een goede zwangerschapsbegeleiding toch leiden tot een goede geboorte uitkomst. Perisur is daarom al 7 jaar bezig met ondersteuning van verloskundigen, gynaecologen en het bestuur van Perisur om de awareness te vergroten en preventief te werk te gaan met zwangere vrouwen. Het begeleiden van zwangere vrouwen in groepsverband is één van de meest succesvolle projecten van Perisur, waarbij al ongeveer 250 vrouwen in 19 groepen zijn begeleid. Hindori hoopt dat er meer Surinaamse vrouwen zullen deelnemen aan het project SamenZwanger.