Kick-off borstvoedingsweek 2019

Kick-off borstvoedingsweek 2019

02-08-2019

Tijdens de aftrap van borstvoedingsweek 2019 op 1 augustus 2019, werd er een “kolfkamer” op het hoofdkantoor van de Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) in gebruik genomen. Het naambordje werd door Yitades Gebre (PAHO) en Patrick Matala (Unicef) onthuld, terwijl het lint door de waarnemend directeur van de RGD, Sebitadebie Gopal en de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias werden doorgeknipt.
Ook Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), benadrukte in haar toespraak het belang van het geven van borstvoeding. “Welzijn begint bij de geboorte. Borstvoeding is niet altijd voeding, maar preventieve gezondheidszorg op zijn best”, aldus DNA-voorzitter. Ze gaf verder aan dat het wettelijk niet verplicht is, maar dat er zeker ruimte is geboden tot dialoog, voor het geven van borstvoeding op de werkvloer.
Patrick Matala, vertegenwoordiger van de UNICEF, was minder tevreden over het feit dat er momenteel slechts 9% van de pasgeboren baby’s, uitsluitend borstvoeding krijgen in de eerste zes maanden van hun levensjaar. Hij benadrukte net als Yitades Gebre, vertegenwoordiger van de Pan America Health Organization (PAHO) hoe belangrijk het is dat de voorlichting wordt gegeven over het belang van het geven van borstvoeding. Gebre voegde eraan toe dat hij graag ziet dat er binnen nu en augustus 2020, meer kinderen worden geboren in een Baby Friendly Hospitals. De PAHO en het UNICEF blijven ernaar streven dat alle ziekenhuizen in Suriname zich zullen kwalificeren naar de richtlijnen zoals gesteld in het WHO-UNICEF verdrag, Ten Steps of the Baby-Friendly Hospital.
Tijdens de Borstvoeding Week, die door de afdeling Family and Community Health van het Bureau Openbare Gezondheidszorg, in samenwerking met de Stichting ter Bevordering van Borstvoeding (Stibosu) wordt gecoördineerd, zal er extra nadruk worden gelegd, op het informeren en aanmoedigen van moeders over de voordelen van borstvoeding voor het jonge kind.