COVAB levert verpleegkundigen af op internationaal niveau

COVAB levert verpleegkundigen af op internationaal niveau

22-07-2019

De gedachtegang hierbij was om in eigen land verpleegkundigen op te leiden, de eigen kwaliteit te waarborgen en verder uit te breiden; dus om de Surinaamse samenleving te voorzien van top-verpleegkundigen. Ondanks het feit dat studenten op lokaal niveau worden opgeleid, doen onze verpleegkundigen het zo goed dat ze zowel in de regio als daarbuiten zeer gewild zijn. Als we naar deze ontwikkeling kijken kan er worden gezegd dat COVAB-verpleegkundigen aflevert op internationaal niveau. Aldus Romano Morsen, Onderwijsmanager basis en HBO-opleidingen COVAB, in het programma Opinie van het Nationaal Informatie Instituut (NII).
Morsen is belast met de onderwijsstrategie binnen deze onderwijsinstelling en maakt deel uit van het management van COVAB. De Onderwijsmanager stuurt het geheel onderwijs gebeuren binnen deze instelling aan en wordt daarbij ondersteunt door coördinatoren en ander personeel. Waar COVAB vroeger slechts de basisopleidingen aanbood, dat zijn de ziekenverzorgende-opleiding en de mbo-verpleegkunde, biedt COVAB door de transitie die zij heeft doorgemaakt thans opleidingen aan op 3 niveaus, te weten:
1. De basisopleiding die is onderverdeeld in de Verpleegassistenten, Ziekenverzorging en Mbo-verpleegkunde;
2. De Post Basisopleidingen, dat zijn de specialistische opleidingen (11 specialismen);
3. De Bachelors programma’s, te weten de: Hbo-Healt management, Hbo-verpleegkunde en Hbo-lerarenverpleegkunde.
Romano Morsen gaf verder aan dat elke opleiding zijn eigen instap eis heeft. Hij voegt eraan toe dat in de moderne maatschappij waarin wij leven, studenten niet meer worden verplicht intern te wonen; Wel bestaat voor deze studenten nog steeds de mogelijkheid om een kamer te huren in het COVAB-gebouw. Informatie over de opleidingen kan worden ingewonnen op de website www.covab.sr.