India doneert 50.000 doses AstraZeneca; dinsdag kickoff vaccinatie

India doneert 50.000 doses AstraZeneca; dinsdag kickoff vaccinatie

19-02-2021

De logistieke organisatie wordt reeds opgezet. Er is contact met de Indiase regering en de concrete datum worden komende dagen bekendgemaakt”, aldus de bewindsman. Het zal zal betekenen dat Suriname 51.000 doses van het AstraZeneca-vaccin uit India in voorraad zal hebben.

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft afgelopen maandag het gebruik van dit vaccin als emergency use goedgekeurd voor alle leeftijden boven 18 jaar. Minister Ramadhin zegt hiermee de Surinaamse overheid ook groenlicht heeft voor de voorbereidingen van haar vaccinatieplan. Immers, eerder was aangegeven dat de vaccinatie alleen van start gaat wanneer er goedkeuring is van de WHO.  Deze voorbereidingen zijn thans volop in gang. Het lag aanvankelijk in de bedoeling om aanstaande maandag 22 februari 2021 de kickoff te geven. Echter, vanwege de uitvaart van de op donderdag 18 februari overleden patholoog-anatoom professor dr. Albert Vrede is in overleg met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) besloten de kickoff met een dag te verschuiven. Het AZP is namelijk betrokken bij zowel de organisatie van de kickoff als de uitvaart van maandag.

De eerste AstraZeneca-vaccins zullen dus dinsdag in het auditorium van het AZP toegediend worden aan een geselecteerde groep frontliniewerkers. Na deze kickoff zal het vaccinatieplan zoals opgezet worden uitgevoerd. Voor de eerste keer zijn de nodige randvoorwaarden zoals medische back-up, intake en alles wat het proces vraagt in place gebracht. De pers heeft ook toegang en de mogelijkheid om vragen te stellen. “Er is transparantie in dit proces”, zegt de bewindsman. Hij geeft aan dat op dit moment deskundigen bezig zijn met de tr