Directeur Volksgezondheid geeft presentatie tijdens regionale webinar van PAHO

Directeur Volksgezondheid geeft presentatie tijdens regionale webinar van PAHO

12-12-2021

Drs. Sukul gaf als vertegenwoordiger van Suriname op het gebied van volksgezondheid een kort overzicht van de huidige status van de EPHF-plannen voor Suriname, in welk stadium ons land zich momenteel bevindt en de plannen voor het afronden van het proces. Aan woord kwamen 8 andere sprekers, waaronderde volksgezondheidsvertegenwoordiger van Saint Kitts and Nevisvanuit het Caribisch gebied aan bod.  De webinars in deze serie worden door de afdeling Health Systems & Services (HSS) van PAHO georganiseerd om de focus opnieuw te leggen op het belang van EPHF in de regio, door de mogelijkheid te bieden om politieke commitment voor universele gezondheid, globale gezondheidsveiligheid en significantere gelijkheid op het gebied van gezondheid te stimuleren.

Ieder land heeft weer andere ervaringen en door het delen van effectieve oplossingen, cruciale bottlenecks en praktische lessen is het doel om volksgezondheidssystemen te helpen versterken, alsmede de impact van toegang tot gezondheidsdiensten en de positieve uitkomsten daarvan.

Jaarlijks wordt op 12 december Universal Health Day (ook bekend als Universal Health Coverage Day) herdacht. Op deze dag wordt de nadruk gelegd op het feit dat alle mensen, overal ter wereld, toegang moeten hebben tot kwalitatieve gezondheidssystemen, waar en wanneer zij dat nodig mochten hebben, zonder hen bloot te stellen aan financiële moeilijkheden.Hierbij horen ook alle interventies, ook in andere sectoren die dienen tot het mogelijk maken van een gezond leven, welzijn en ontwikkeling voor iederen.

De COVID-19 pandemie heeft naast de bekende uitdagingen, ook gezorgd voor verhoogd bewustzijn over het belang van robuuste volksgezondheidsstructuren om de meest kwetsbaren te beschermen. Terwijl de landen zich echter conccentreren op het aanpakken van de impact van COVID-19, gaan de prestaties op het gebied van volksgezondheid de afgelopen 10 jaar verloren en is het van nog groter belang geworden om te investeren in robuuste gezondheidssystemen die capabel zijn om iedereen te beschermen. Het thema van UHD dit jaar is daarom “Laat niemands gezondheid achter: Investeer in gezondheidssystemen voor een ieder”.