Private partners steeds belangrijker in strijd tegen malaria

Private partners steeds belangrijker in strijd tegen malaria

07-11-2019

Programma lanceerde op woensdag 6 november 2019, twee nieuwe producten tijdens de viering van Malaria Day of the America’s. Mohamed plaatste deze dag in het licht van partnerschappen. Partnerschappen zijn volgens hem ontzettend belangrijk, anders zou Suriname momenteel niet staan op de drempel van malaria eliminatie.
Hij noemde internationale partners als de WHO, PAHO, Global Fund, US Aid en de IDB. Daarnaast is er ook een heel goede samenwerking met buurlanden, in het bijzonder Brazilië en Frans-Guyana. De nationale partners zijn het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Medische Zending (MZ) en de ziekenhuizen. Verder worden de private partners steeds belangrijker. Als voorbeeld noemde de onderdirecteur de private laboratoria zoals MediLab, MyLab en Health Control, die thans ook deel zijn van het Nationaal Malaria Surveillance systeem alsook de privatesector die in de malaria risicogebieden actief zijn.
Volgens Mohamed gaat het ministerie van Volksgezondheid door op de weg van malaria eliminatie. Er wordt daarbij gerekend op de medewerking van eenieder om de nullijn te behalen en te behouden. Suriname heeft zich reeds enkele jaren ten doel gesteld om vanaf 2020 nul gevallen van malaria te hebben. Gezien de successen tot nu toe ziet het er positief uit. Het thema van Malaria Day of the America’s was dan ook “Zero Malaria Starts With Me”. Mohamed: “Omdat eenieder van ons deel kan zijn van malariabestrijding en een rol kan spelen in het malariavrij maken en houden van Suriname.”
De Malaria Day of the America’s is 13 jaar geleden door de PAHO in het leven geroepen. Hierbij wordt stilgestaan bij de behaalde successen in de regio en vooruitgekeken naar nieuwe doelen.